18 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΖΕΘΡΟ ΤΑΛ

Ενώ η ανθρώπινη εργασία ήταν ακριβή στην Αγγλία του 18ου αιώνα, ο Άγγλος γεωπόνος Jethro Tull εφηύρε το 1701 το τρυπάνι σποράς, μια σημαντική εφεύρεση στη μηχανοποίηση της γεωργίας.

Το τρυπάνι σποράς - που χρησιμοποιούταν στη διάνοιξη οπών στο έδαφος, στην εμφύτευση σπόρων σε αυτές και στην κάλυψή τους, τρεις σειρές ταυτόχρονα - αύξησε τον ρυθμό της βλάστησης των σπόρων και επομένως και τη σοδειά. Ο Tull εφηύρε επίσης μια ιππήλατη τσάπα που χρησιμοποιούνταν στην καταστροφή ζιζανίων, στο σκάλισμα και βελτίωσε τη σχεδίαση του αλετριού. Αυτές οι πρώιμες εφευρέσεις ήταν σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας.

scienceandtechnology.gr - 29/01/2015

Ο Jethro Tull (1674 - 1741) ήταν ένας Άγγλος πρωτοπόρος της γεωργίας από το Berkshire, που βοήθησε να επιτευχθεί η βρετανική αγροτική επανάσταση.

Αυτός τελειοποίησε μια σπαρτική μηχανή (συρόμενη από άλογο) το 1701, η οποία με οικονομικό τρόπο έσπερνε σε τακτοποιημένες σειρές τους σπόρους. Αργότερα ανέπτυξε μια (επίσης συρόμενη από άλογο) σκαπάνη. Οι μέθοδοι του Tull υιοθετήθηκαν από πολλούς μεγάλους ιδιοκτήτες γης και βοήθησαν να μπουν οι βάσεις για τη σύγχρονη γεωργία. 

Share in Facebook
Tweet it!