16 | 12 | 2017

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΓΡΙΦΟΣ 9

"ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ"

Ο πυρηνικός φυσικός George Gamow γεννήθηκε το 1904 στην Οδησσό της σημερινής Ουκρανίας από ρωσο-ουκρανούς γονείς και πέθανε στο Μπούλντερ του Κολοράντο των ΗΠΑ το 1968.

Ήταν ένας κοινωνικός και ασυμβίβαστος χαρακτήρας με έφεση στο ποτό και στα κόλπα με τραπουλόχαρτα. Από νεαρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τις επιστήμες. Τον ενθουσίασε το μικροσκόπιο που του είχε δωρίσει ο πατέρας του και το χρησιμοποίησε για να αναλύσει τη διαδικασία της μετουσίωσης:

Μια Κυριακή, αφού παρακολούθησε τη λειτουργία της Θείας Κοινωνίας στην τοπική Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία, γύρισε στο σπίτι αμίλητος. Μέσα στο ερμητικά κλειστό στόμα του έκρυβε ένα κομματάκι αντίδωρο βουτηγμένο στο ευλογημένο κρασί. Μόλις κλείστηκε στο δωμάτιό του, τα έβαλε στο μικροσκόπιο και συνέκρινε αυτό που είδε, με το ψωμί και το κρασί που χρησιμοποιούσαν στο σπίτι. Δεν κατάφερε να δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η δομή του ψωμιού είχε μετατραπεί στο σώμα του Χριστού, και αργότερα έγραψε: <<Νομίζω ότι εξαιτίας αυτού του πειράματος έγινα επιστήμονας>>.

Το βιβλίο του “One, Two, Three,…, Infinity”, παρόλο που κυκλοφόρησε το 1947 εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους – ίσως το καλύτερο. Εκεί περιλαμβάνεται ένας γρίφος που ο Gamow επινόησε για να αναδείξει τη σύνδεση της μονάδας των φανταστικών αριθμών (i) με τη στροφή στο μιγαδικό επίπεδο.

physicsgg.me - 14/08/2011 και

SIMON SINGH "BING BANG"(2004) σε μετάφραση Ανδρομάχης Σπανού - εκδ. ΤΡΑΥΛΟΣ(2005) 

Το πρόβλημα παρουσιάζεται μέσα από την ιστορία ενός «νεαρού και ριψοκίνδυνου άνδρα», ο οποίος ανακαλύπτει μια περγαμηνή στα χαρτιά που του άφησε πεθαίνοντας ο παππούς του. Εκεί διαβάζει:

«Ταξιδεύοντας σε βόρειο πλάτος … και δυτικό μήκος … θα ανακαλύψεις ένα έρημο νησί. Στη βόρεια όχθη του νησιού βρίσκεται ένα τεράστιο αφύλακτο λιβάδι και μέσα υψώνεται μια μοναχική βελανιδιά και ένα μοναχικό πεύκο. Εκεί θα δεις και μια πολυκαιρισμένη αγχόνη που τη χρησιμοποιούσαμε παλιά για να κρεμάμε τους προδότες.

Ξεκίνα από την αγχόνη και περπάτα προς τη βελανιδιά μετρώντας τα βήματά σου. Στη βελανιδιά στρίψε δεξιά σχηματίζοντας ορθή γωνία και περπάτησε τον ίδιο αριθμό βημάτων. Κάρφωσε έναν πάσσαλο στο σημείο που θα φτάσεις. Τώρα πρέπει να γυρίσεις πίσω στην αγχόνη και να περπατήσεις προς το πεύκο, μετρώντας πάλι τα βήματά σου. Στο πεύκο στρίψε αριστερά σχηματίζοντας ορθή γωνία και φρόντισε να περπατήσεις ίδιο αριθμό βημάτων. Μόλις φτάσεις, κάρφωσε έναν δεύτερο πάσσαλο. Σκάψε στα μισά του δρόμου ανάμεσα στους δυο πασσάλους. Ο θησαυρός βρίσκεται εκεί.»

Ο νεαρός ακολουθώντας τις οδηγίες, εντοπίζει το νησί με τη βελανιδιά και το πεύκο. Αλίμονο, όμως δεν υπάρχει αγχόνη! Σε αντίθεση με τα αιωνόβια δέντρα, η αγχόνη έχει καταστραφεί από τα καιρικά φαινόμενα και δεν έχει απομείνει κανένα ίχνος της ή κάτι που να μαρτυρά τη θέση της.

Καθώς αδυνατεί να συνεχίσει τις οδηγίες (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει), ο νεαρός εγκαταλείπει το νησί χωρίς το παραμικρό φλουρί ή διαμαντένιο περιδέραιο ως παρηγοριά για τον χαμένο κόπο του. Τι κρίμα! Διότι, όπως παρατηρεί ο Gamow, αν γνώριζε τους μιγαδικούς αριθμούς, θα μπορούσε να βρει το θησαυρό!

Όσοι θέλουν, μπορούν να μας στείλουν -ή να μας ζητήσουν- τη λύση (με τους μιγαδικούς ή με όποιο άλλο τρόπο) στέλνοντάς μας μήνυμα μέσω της επιλογής Επικοινωνία (πάνω δεξιά στη σελίδα).

Share in Facebook
Tweet it!