20 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ Ι.Χ. - ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ

Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, χρειάζεται να γνωρίζεις μερικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια καλύτερη επιλογή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι να προσέξεις σε ένα μεταχειρισμένο που επιθεωρείς.

Αρχίζεις με τον έλεγχο του σώματος της μηχανής και του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Έπειτα ελέγχεις έγγραφα, όπως αποδείξεις, παλιά και πρόσφατο ΚΤΕΟ, σέρβις κλπ. Κατόπιν βάζεις μπροστά τη μηχανή και κάνεις μερικούς στατικούς ελέγχους. Τέλος, οδηγείς το αυτοκίνητο στην πόλη και στην εθνική οδό.

Πιο κάτω ακολουθεί μια λίστα οδηγός. Η λίστα δεν καλύπτει τα πάντα, αλλά είναι μια καλή αρχή.

Σώμα του οχήματος 

Υπάρχουν τίποτα αλλαγές στην ένταση του χρώματος στο σώμα του αυτοκινήτου; Αν ναι, μπορεί να είναι στοκαρισμένο. Είναι δύσκολο να εντοπίσετε τέτοια ψεγάδια αν το αυτοκίνητο είναι βρεγμένο ή αν είναι εξαιρετικά λερωμένο.

Υπάρχουν αλλαγές χρώματος σε κρυμμένα σημεία; Π.χ. σε σημεία που φαίνονται όταν ανοίγεις την πόρτα; Μπορεί να ήταν ταξί ή επαγγελματικό αυτοκίνητο πιο πριν.

Είναι οι προφυλακτήρες στερεωμένοι σταθερά; Αν όχι, τότε μπορεί το αυτοκίνητο να είχε εμπλακεί σε ατύχημα.

Υπάρχει σκουριά στο αυτοκίνητο; Έχουν σκουριά οι θόλοι των τροχών; Αν ναι, τότε μπορεί να καταλήξεις με υψηλούς λογαριασμούς επαναλαμβανόμενων επισκευών για προστασία από τη σκουριά.

Έλεγξε την εξάτμιση με σβηστή τη μηχανή. Είναι σκουριασμένη και τρύπια; Τότε μπορεί να χρειαστεί να αλλαχθεί.

Έλεγξε το αυτοκίνητο από κάτω. Έχει σημάδια συγκόλλησης από κάτω; (αν ναι, απέρριψε το αυτοκίνητο αμέσως επειδή πιθανώς είχε εμπλακεί σε πολύ σοβαρό ατύχημα).

Έλεγξε για φθορά μέσα στο αυτοκίνητο. Αν το τιμόνι φαίνεται αρχαίο, τα πετάλια κατά φθαρμένα, τα ντουλαπάκια δεν κλείνουν κλπ τότε το αυτοκίνητο μπορεί να έχει καταπονηθεί και υπέρ χρησιμοποιηθεί. Μην πιστεύεις πάντα την ένδειξη χιλιομέτρων στο καντράν.

Ανοίγουν και κλείνουν όλες οι πόρτες χωρίς πρόβλημα; Η πόρτα του πορτμπαγκάζ ανοιγοκλείνει και μένει ανοιχτή εύκολα;

Έλεγξε όλα τα παράθυρα να δεις αν ανοιγοκλείνουν χωρίς πρόβλημα.

Έλεγξε όλα τα ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου συμπεριλαμβανομένων των εξής – καλοριφέρ, air conditioner, ράδιο, φώτα, εσωτερικά φώτα, φώτα φρένων, ηλεκτρικοί καθρέπτες κλπ.

Δουλεύουν οι υαλοκαθαριστήρες (μπρος, πίσω) και είναι σε καλή κατάσταση; Έχει ρεζέρβα, γρύλο και άλλα συνοδευτικά εργαλεία στο πορτμπαγκάζ; 

Στατικός έλεγχος  

Έλεγξε για κηλίδα λαδιού κάτω από το αυτοκίνητο. Αν υπάρχει στεγνό λάδι στο έδαφος, αυτό σημαίνει διαρροή λαδιού και έξοδα επισκευής.

Πάτησε με δύναμη το αυτοκίνητο προς τα κάτω 10-12 φορές σε κάθε μια από τις 4 γωνίες του να δεις αν έχει πρόβλημα με τις αναρτήσεις. Αν η κίνηση σταματήσει όταν σταματήσεις να πατάς, οι αναρτήσεις είναι πιθανώς καλές. Αν δε σταματήσει, οι αναρτήσεις χρειάζονται αλλαγή.

Έλεγξε τα λάστιχα. Είναι σε καλή κατάσταση; Είναι η φθορά των μπροστινών ελαστικών συμμετρική – αν τα λάστιχα είναι φαγωμένα στην εσωτερική τους πλευρά αυτό σημαίνει ότι: α) πρέπει να αλλαχθούν, β) μπορεί να χρειάζεται ζυγοστάθμιση/ευθυγράμμιση, γ) μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το σύστημα οδήγησης ή τις αναρτήσεις και αυτό σημαίνει δαπανηρές επισκευές.

Έχει αλλαχθεί ο ιμάντας της μηχανής; Υπάρχει απόδειξη ότι αυτό έχει γίνει και στα πόσα χιλιόμετρα; Η αλλαγή του ιμάντα της μηχανής είναι δαπανηρή. Επίσης, ο κατασκευαστής δίνει προδιαγραφές αντοχής του ιμάντα και πρέπει να γνωρίζεις ότι αν ένας ιμάντας που έπρεπε να είχε αλλαχθεί σπάσει, τότε η μηχανή καταστρέφεται.

Η μηχανή κάνει τίποτα περίεργους θορύβους; Υπάρχουν κροταλισμοί και σφυρίγματα κάτω από το καπό; Υπάρχει ικανοποιητική εξήγηση για αυτούς τους ήχους;

Αν σφυρίζει ο ιμάντας του ανεμιστήρα, μπορεί να χρειαστεί να τον αλλάξεις. Επίσης, το σφύριγμα του ιμάντα μπορεί να συνδέεται με ένα πιο σοβαρό πρόβλημα του πολλαπλασιαστή που σημαίνει ότι η επισκευή θα είναι δαπανηρότερη.

Έλεγξε το επίπεδο υγρών στη μηχανή. Είναι μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου; Αν μπορείς να αναγνωρίσεις το υγρό του υδραυλικού τιμονιού, έλεγξε την κατάσταση των σωλήνων που συνδέονται με το δοχείο του υγρού. Βλέπεις τίποτα σημάδια σκουριάς; Τα έξοδα αντικατάστασης μπορεί να είναι πολύ υψηλά. Επίσης, μπορείς να δεις το χρώμα του υγρού; Αν είναι σκούρο, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αντικατάσταση. Επίσης αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο μπορεί να μην είχε σέρβις για χρόνια.

Είναι η μηχανή αστραφτερή και καθαρισμένη; Αναρωτήσου, γιατί; Μπορεί η μηχανή να καίει λάδια και να αποφάσισαν να την καθαρίσουν για να μην φανεί αυτό; Έχει λάδι το αυτοκίνητο; Είναι το λάδι εντελώς καινούριο; Γιατί να αλλάξεις λάδι σε αυτοκίνητο που πουλάς; Μπορεί να καίει λάδι τόσο γρήγορα που χρειάζεται συμπλήρωμα τόσο συχνά που το λάδι δεν προλαβαίνει να γίνει σκούρο; Παρομοίως, αν το λάδι είναι στο ελάχιστο ή πιο κάτω, τότε μπορεί η μηχανή να καίει πολύ λάδι. Επίσης μπορεί να είναι μια ένδειξη κακής συντήρησης του αυτοκινήτου.

Βάλε μπροστά τη μηχανή. Βγαίνουν τίποτα μπλε ή πυκνοί μαύροι καπνοί; Αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι.

Με τη μηχανή να δουλεύει, στρίψε το τιμόνι από άκρη σε άκρη. Είναι απαλή και απρόσκοπτη η διαδικασία και χωρίς θορύβους ή άλλα προβλήματα; Αν όχι τότε μπορεί να έχει ανάγκη πολύ δαπανηρών επισκευών. Είναι βαρύ το τιμόνι; Μπορεί να υπάρχει σοβαρό και δαπανηρό πρόβλημα. 

Οδήγηση  

Οδήγησε το αυτοκίνητο στην εθνική οδό με ταχύτητα. Τα καταφέρνει; Είναι η επιτάχυνση φυσιολογική ή με μούγκρισμα της μηχανής; Αν μουγκρίζει και είναι βαρύ, μπορεί να έχει πρόβλημα στο συμπλέκτη.

Αλλάζουν όλες οι ταχύτητες εύκολα; Η όπισθεν δουλεύει σωστά; Αν οι ταχύτητες δεν μπαίνουν εύκολα και με την πρώτη, πρέπει να γνωρίζεις ότι μια πιθανή αβαρία του συστήματος είναι δαπανηρότατη. Μυρίζει η μηχανή όταν το οδηγείς με ταχύτητα; Δε θα έπρεπε να μπορείς να μυρίσεις τη μηχανή του αυτοκινήτου. Ακόμα χειρότερα, δε θα πρέπει να μπορείς να μυρίσεις τα καυσαέρια του αυτοκινήτου μέσα στην καμπίνα.

Όταν το οδηγείς, είναι σταθερό; Στρίβει καλά; Σημάδια αστάθειας σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγεις την αγορά αυτού του αυτοκινήτου. Πως συμπεριφέρεται στην πόλη; Οι αναρτήσεις τα βγάζουν πέρα στις λακκούβες ή χτυπάνε και κάνουν θορύβους;

Αν αγοράζεις πετρελαιοκίνητο με τούρμπο, είναι σημαντικό να το οδηγήσεις σε υψηλή ταχύτητα για να δεις αν το τούρμπο δουλεύει σωστά. Αν έχει πρόβλημα, το αυτοκίνητο θα κλειδώσει στο safe mode, η ταχύτητά του θα περιοριστεί στο 100 και το φως της μηχανής θα ανάψει στο καντράν. Προσοχή, η αλλαγή του τούρμπο είναι πολύ δαπανηρή.

Έλεγξε τα φρένα κατά την οδήγηση. Δουλεύουν ικανοποιητικά; Αν το αυτοκίνητο τείνει να ξεφεύγει από την ευθεία όταν πατάς τα φρένα αυτό σημαίνει ότι θα υποστείς ακριβή επισκευή. Αν τα φρένα σφυρίζουν, χρειάζεται να επισκευαστούν και η δαπάνη θα εξαρτηθεί από το στάδιο φθοράς ή καταστροφής των φρένων.

Αν ανάβουν φώτα στο καντράν ακόμα και αν το αυτοκίνητο φαίνεται να συμπεριφέρεται καλά, πρέπει να έχεις κάποιες επιφυλάξεις.

Έγγραφα  

Όσο πιο πολλά έγγραφα μπορείς να δείς, τόσο το καλύτερο. Το βιβλίο του σέρβις δίνει μια εικόνα για το πώς έχει συντηρηθεί το αυτοκίνητο. Αν το αυτοκίνητο είναι παλιό, είναι πιο πιθανό να έχει αραιότερα σέρβις. Το ΚΤΕΟ μπορεί να έχει σημειώσεις για σημεία του αυτοκινήτου με φθορά και μελλοντική ανάγκη για επισκευές. Από το βιβλίο του σέρβις και παλιά ΚΤΕΟ μπορείς επίσης να κάνεις μερική επαλήθευση της γνησιότητας των χιλιομέτρων στο καντράν. Επίσης, δες αν έχει όλα τα εγχειρίδια συμπεριλαμβανομένου και του ραδιοφώνου. Πολλά ραδιόφωνα χρειάζονται κωδικό επαναλειτουργίας αν για οποιοδήποτε λόγο αποσυνδεθεί η μπαταρία. 

Τελικές σκέψεις 

Αν το αυτοκίνητο έχει σοβαρά προβλήματα όπως συγκόλληση από κάτω, το τιμόνι είναι βαρύ και δε στρίβει καλά από άκρη σε άκρη με το αυτοκίνητο ακίνητο και τη μηχανή αναμμένη και αν στην οδήγηση είναι ασταθές καλά είναι να το απορρίψεις. Αν έχει άλλα σημαντικά προβλήματα όπως έτοιμες να τρυπήσουν σωληνώσεις του υδραυλικού συστήματος, κατεστραμμένες αναρτήσεις, φρένα που βγάζουν το αυτοκίνητο από την πορεία του ή σφυρίζουν, ιμάντα που χρειάζεται αλλαγή, λαμπάκια που ανάβουν στο καντράν, καλά είναι να το σκεφτείς σοβαρά πριν προβείς σε αγορά καθώς θα κοστίσει ακριβά να το επισκευάσεις. Αν το αυτοκίνητο έχει μικρότερα προβλήματα σκέψου πόσο θα κοστίσει να τα επισκευάσεις και διαπραγματεύσου μείωση της τιμής του.

Share in Facebook
Tweet it!