19 | 02 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΡΚΕΙ...

«βασανίζομαι...».

Τον τελευταίο χρόνο αυτή η λέξη (μαζί με τα αποσιωπητικά) εμφανίζεται σε τοίχους, μάντρες, υπόγειες διαβάσεις και σε άλλους δημόσιους χώρους. Ένας νέος γκραφιτάς έχει κάνει την εμφάνισή του στην πόλη και αγγίζει καρδιές με τη λέξη αυτή, η οποία είναι γραμμένη με μια απλή γραμματοσειρά.

Ο δημιουργός δεν «γεμίζει» τα γράμματά του με χρώματα ούτε κάνει ζωγραφική σαν τον Στέλιο Φαϊτάκη (βλ. τοιχογραφία στο «Ελαΐς»).

Χρησιμοποιεί απλώς μαύρο σπρέι. Μαύρο, όπως φαντάζομαι, είναι η σκέψη και η ψυχή του.

Ποιος είναι αυτός ο τύπος που έχει γεμίσει την Αθήνα με το σύνθημα «βασανίζομαι», αναρωτιούνται σε μπλογκ και περιοδικά.

«Είναι τέλειος ο “βασανίζομαι”!» διαβάζω σε μια ιστοσελίδα.

Σελάνα Βροντή - kathimerini.gr - 05/01/2011

Εικόνες του γκράφιτι αυτού του άγνωστου καλλιτέχνη έχουν ήδη αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, αρκεί να βάλετε τη συγκεκριμένη λέξη στη μηχανή αναζήτησης.

Την πρώτη φορά που την είδα ήταν στη διασταύρωση Πειραιώς και Χαμοστέρνας. Μετά τη διέκρινα ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα γκράφιτι στη Σχολή Καλών Τεχνών και πριν από μερικές μέρες πάλι την ξαναδιάβασα κάτω από τη γέφυρα κοντά στο Village Φαλήρου. 

Δεν πρόκειται για τις συνήθεις υπογραφές («ταγκιά» στην αργκό των καλλιτεχνών του δρόμου) που μοιάζουν με μουντζούρες. Είναι ένα ρήμα. Ενα ρήμα όμως που με συγκίνησε, όπως φαντάζομαι και πολλούς άλλους ανθρώπους που το διαβάζουν. Γιατί περιέχει μια αλήθεια: εκφράζει αυτό που νιώθουμε τον τελευταίο καιρό λόγω των γενικότερων πολιτικο-οικονομικών συνθηκών. Μιλάει για κάποιον που υφίσταται ταλαιπωρίες, που πονά, υποφέρει. Κι αυτός ο κάποιος είμαστε όλοι εμείς που... βασανιζόμαστε.

Τελικά δεν χρειαζόμαστε πολλές λέξεις για να εκφράσουμε τον πόνο μας. Μόνο μία αρκεί. Και μετά σιωπή.

Share in Facebook
Tweet it!