19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΛΟΙΟ Η ΠΡΕΒΕΛΗ

Του Α.ΣΤ. από την Ελευθεροτυπία - 26/08/10

Ουδεμία πρόσβαση στο φοινικόδασος του Πρέβελη παρά μόνο σε δασοφύλακες και αγροφύλακες τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, ώσπου να ξαναπετάξει παραφυάδες και να αναγεννηθεί. Η βόσκηση πρόκειται να απαγορευτεί στην περιοχή, μαζί με όλες τις υπόλοιπες χρήσεις: ελεύθερη κατασκήνωση, ομπρέλες, ξαπλώστρες, ποδήλατα...

Αυτά αποφασίστηκαν χθες έπειτα από τρίωρη ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Ρεθύμνου υπό τον περιφερειάρχη Κρήτης Αθανάσιο Καρούντζο. Εκεί αποφασίστηκε με προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα να διασωθεί ό,τι απέμεινε απ' το φοινικόδασος. Υιοθετήθηκαν μεταξύ άλλων οι προτάσεις εκπροσώπων του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης και του Φορέα Διαχείρισης του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μελέτη για την προστασία της περιοχής από το 1998, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαδικασίες για την περίφραξη του χώρου του φοινικόδασους και την εγκατάσταση συστήματος ψεκασμού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.

Η περιοχή θα κηρυχθεί αναδασωτέα και το έργο της φύλαξης θα ανατεθεί είτε σε ανθρώπους της πάλαι ποτέ αγροφυλακής είτε σε ιδιώτες. Ειδική πρόβλεψη έγινε και για την εγκατάσταση συστήματος ψεκασμού και τεχνητής βροχής, αφού οι φοίνικες είναι απαιτητικοί σε νερό. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να μη γίνουν μεταφορές άλλων φοινικόδεντρων από το Βάι αλλά να χρησιμοποιηθούν μικρά φοινικόδεντρα που διαθέτει η Δασική Υπηρεσία στα φυτώριά της.

Έπειτα από αυτοψία, πάντως, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζουν τα φοινικόδεντρα είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, παρ' ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για ν' αποκατασταθούν οι ζημιές. Πολλές κορυφές έχουν διασωθεί και αρκετά δέντρα δεν έχουν χάσει τους χυμούς τους.

Share in Facebook
Tweet it!