19 | 01 | 2018

Κύριες επιλογές
Χρονική ταξινόμηση άρθρων
Powered by mod LCA
Οι Ειδήσεις από...

ΑΓΑΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΡΩΤΑ

Να καθαρίσουμε τη θέση μας. Να δούμε που πατάμε και που πηγαίνουμε.

Να χωρίσουμε την ήρα απ’ το στάρι. Η σύγχυση είναι κακός σύμβουλος και η παράτασή της την τρέφει και την εξαπλώνει. Να ξέρουμε τι λέμε και για το τι μιλάμε.

Η αγάπη είναι καινούργια εφεύρεση (αυτή του Ιησού δε μετράει γιατί ήταν... ουρανοκατέβατη), παιδί της Αναγέννησης και του Ανθρωπισμού.

Φανερώθηκε σ’ όλο της το καρτεσιανό μεγαλείο αμέσως μόλις ανάψανε τα φώτα της επιστημονικής σκέψης και διαλύσανε τα σκοτάδια του Μεσαίωνα.

Ο έρωτας, από την άλλη, είναι αρχαία ιστορία. Πάει πίσω στις απαρχές του ανθρωπίνου είδους και είναι μέρος της βασικότερης λειτουργίας του: της αναπαραγωγής.

Είναι κρίμα, αλλά φαίνεται πως όλοι οι ποιητές που υμνήσανε τον έρωτα ανά τους αιώνες, στην πραγματικότητα υμνήσανε ένα απλό αντανακλαστικό, σαν το τίναγμα του χεριού από το τσίμπημα της καρφίτσας…

Η αγάπη έχει να κάνει με την πραγματικότητα, ενώ ο έρωτας διαβιεί στις φαντασιώσεις.

Η αγάπη είναι ανιδιοτελής, ενώ ο έρωτας εκβιάζει ανταλλάγματα.

Η αγάπη είναι συνώνυμο του ανθρωπισμού, ενώ ο έρωτας είναι μισάνθρωπος (εξαιρείται το αντικείμενό του: κάποιος ή κάποια).

Η αγάπη είναι ειρήνη, ενώ ο έρωτας είναι πόλεμος.

Η αγάπη έχει επιχειρήματα και γνωρίζει, ενώ ό έρωτας έχει δόγματα και πιστεύει.

Η αγάπη είναι ελευθερία, ενώ ο έρωτας είναι σκέτο Γκουαντάναμο.

Η αγάπη θέλει όλοι να ζήσουν, ενώ ο έρωτας καρφάκι δεν του καίγεται (παρ’ εκτός για έναν ή μία).

Η αγάπη μπορεί να σε κάνει “Ιησού Χριστό Υπέρλαμπρο Άστρο”, ενώ ο έρωτας το πολύ-πολύ σύζυγο της Μαρίας της Μαγδαληνής και με δικό σου ξυλουργείο-δουλειά στρωμένη.

Η αγάπη είναι ο Βέγγος στην ταινία “ Τύφλα Να ‘Χει Ο Μάρλον Μπράντο”, ενώ ο έρωτας είναι ο Κώστας Κακκαβάς (στην ίδια ταινία).

Η αγάπη είναι το άλας της ζωής, ενώ ο έρωτας είναι το σάκχαρο.

Η αγάπη δε λέει και πολλά (σοφή), ενώ ο έρωτας είναι μούρλια (μουρλός).

Η αγάπη είναι ο Χαμένος Ανθυπολοχαγός Της Αλβανίας στο “Άσμα Ηρωικό Και Πένθιμο” του Ελύτη, ενώ ο έρωτας είναι η Κεφαλλονίτισσα που “κάνει σχέση” εν καιρώ πολέμου με το μαντολίνο του Ιταλού κατακτητή Κορέλι.

Η αγάπη μέχρι και “τα ρούχα της πουλά” για το συνάνθρωπο, ενώ ο έρωτας μέχρι και τη μάνα του πουλά γιατί "αν δεν τον/την πάρει θα πέσει να πεθάνει”.

Η αγάπη συγχωρεί κι επανεντάσσει "εγκληματίες" και "παραστρατημένους", ενώ ο έρωτας τους συντηρεί και τους υποθάλπει – γι’ αυτό και αναπαράγονται.

Η αγάπη είναι το πολυπληθές γλέντι με “χορούς κυκλωτικούς” στο αυγουστιάτικο πανηγύρι, ενώ ο έρωτας είναι το γεύμα για δύο στο ρεστοράν “να κοιταζόμαστε στα μάτια”.

Σούμα:

Η αγάπη είναι συνειδητή επιλογή και ο έρωτας είναι απλά ένα βασικό ένστικτο.

Share in Facebook
Tweet it!